להיות בעלים של כלב מלא באנרגיה וסקרנות יכול להכניס הרבה שמחה לחיים שלכם, אבל הלחץ שהכלב אולי יברח כשהוא לא מקשיב לכם יכול להיות מדאיג במיוחד.
חשוב מאוד לאלף כלב לבוא אליכם בקריאה, וכן חשוב לאלף אותו שלא יברח, גם לבטיחות שלו וגם לשקט הנפשי שלכם. במאמר זה נבין איך עושים את זה בצורה הטובה ביותר, שכולם יהיו שמחים ומרוצים, ושהכלב שלכם יישאר בדיוק איפה שהוא צריך להיות- קרוב אליכם.
לפני שנבין איך עושים את זה, חשוב להבין למה כלבים בורחים. אם נבין את הסיבות לכך שכלב עלול לברוח, נוכל להבין טוב יותר איך להתמודד עם התופעה.
למה כלבים עלולים לברוח מהבעלים שלהם?
כלבים עשויים לברוח מסיבות שונות, והבנת המניעים הללו יכולה לעזור לך לטפל בבעיות הבסיסיות ולמנוע בריחה עתידית. הנה כמה סיבות נפוצות לכך שכלבים עלולים לברוח:
- חקר וסקרנות: כלבים הם יצורים סקרנים באופן טבעי, וריח, מראה או צליל מפתה עשויים לעורר אותם לחקור מעבר לגבולות הרגילים שלהם.
- חוסר גירוי: שעמום וחוסר גירוי נפשי ופיזי עלולים לגרום לכלבים לחפש ריגוש מחוץ לסביבתם הקרובה. זהו מצב שניתן להתמודד איתו על ידי סיפוק גירוי פיזי ונפשי קבוע לכלב, ובכך להפחית את הסכנה שהוא יברח בעתיד.
- פחד וחרדה: רעשים חזקים, מצבים לא מוכרים, או אפילו סיטואציות מאיימות יכולים לעורר את תגובת הבריחה של הכלב. זוהי תגובה אינסנקטיבית ואנו יכולים לנסות ולהמנע מלהכניס את הכלב שלנו לסיטואציות שכאלה.
- אינסטינקטים לציד: גזעים בעלי אינסטינקטים של ציד עלולים לרדוף אחרי חיות קטנות כמו חתולים או ציפורים, ובכך "לברוח" בטעות. אם אתם יודעים שלכלב שלכם יש היסטוריה בעייתית עם חיה מסויימת, נסו להרחיק אותו ממצבים שכאלה, ובוודאי שאל תגרמו לו בכוח להכנס לסיטואציות כאלה.
- התנהגות טריטוריאלית: כלבים עלולים לברוח כדי לסמן או להגן על הטריטוריה שלהם, במיוחד אם הם חשים בנוכחות של בעלי חיים אחרים בסביבתם.
- חיפוש תשומת לב: ייתכן שכלבים מסוימים למדו שהבריחה מושכת תשומת לב מבעלים המודאגים, ומחזקת את ההתנהגות.
טיפול בסיבות אלו דורש שילוב של אילוף, ניהול והבנת הצרכים האישיים של הכלב שלך. על ידי מתן גירוי נפשי ופיזי, הבטחת סביבה בטוחה ואילוף מוקפד, תוכלו להפחית את הסבירות שהכלב שלכם יברח.
איך מאלפים כלב לא לברוח?
אילוף כלב לא לברוח דורש סבלנות, עקביות וגישה חיובית. אם תעקבו צעד אחר צעד במדריך הבא תוכלו גם אתם ללמד את הכלב שלכם כיצד לבוא אליכם ולא לברוח ממכם, וכך להיות שקטים ובטוחים בטיול עם הכלב, וכן לשמור על הבטיחות של הכלב.
הנה המדריך שלב אחרי שלב:
הקדמה: בחרו את סביבת האימון הנכונה
התחל בתוך הבית או באזור מגודר היטב עם הסחות דעת מינימליות. ככל שהכלב שלכם מתקדם באילוף, התקדמו לסביבות מאתגרות יותר עם יותר הסחות דעת.
- התחילו עם קריאת שם הכלב
בשלב הראשון, פשוט קראו בשם של הכלב שלכם בנימה אופטימית וחיובית. כשהם מגיבים אליכם, למשל עם סיבוב ראש או כשהם באים אליכם, תגמלו אותם עם חטיף שהם אוהבים, ליטוף או כל חיזוק חיובי אחר בו אתם משתמשים. - הגידו "אליי"
ברגע שהכלב שלכם מגיב לשמו, הוסיפו את הפקודה שאיתה תשתמשו בעתיד (חשוב לשמור על אחידות וקביעות) כמו "אליי" או "לכאן". השתמשו בפקודה ממש לאחר שאתם אומרים את השם שלהם, למשל "סנואו, אליי" - הגדילו את המרחק והשתמשו ברצועה
לאחר שהכלב קלט את הבסיס, המשיכו עם הגדלת המרחק למרחקים קצרים יחסית. תוכלו להשתמש ברצועה עצמה כדי לכוון את הכלב אליכם במידת הצורך. כמו תמיד, כשאתם קוראים להם והם באים אליכם, תגמלו אותם בנדיבות. - הגדילו את המרחק בהדרגה
ככל שהכלב שלכם ואתם בטוחים יותר בתהליך, הגדילו את המרחק ביניכם. המשיכו באותו קו של שימוש בקריאת "אליי" ותגמול חיובי כאשר הם באים. - הוסיפו הסחות דעת לאט
עם המשך האילוף, הוסיפו הסחות דעת לאט לאט. למשל צעצועים בקרבת מקום או בן משפחה נוסף שנוכח. הדרגתיות היא המפתח. בסופו של דבר צריך שהכלב יענה לקריאתכם גם בפארק עם המון אנשים או בחוף הים. - הפסיקו בהדרגה את הפינוקים
עם הזמן, הפחיתו את תדירות החטיפים והפינוקים אך המשיכו לשבח ולתגמל בחיבה. הרצון של הכלב שלך לרצות אותך צריך להפוך למוטיבציה העיקרית שלו לבוא אלייך. - תרגלו באופן קבוע
בשלב שהכלב כבר יודע ומגיע אליכם בפקודה, הקפידו להשתמש בה מדי פעם ולתזכר אותו מה עליו לעשות. תוכלו עדיין להשתמש בחיזוקים חיוביים כמו ליטוף וזמן משחק קצר.
טיפים כלליים נוספים
המנעו מכעס על הכלב שלכם
אל תנזפו או תכעסו על הכלב שלכם כשלא נענה לקריאה שלכם. הדבר יכול להשפיע בצורה שלילית על האילוף והתהליך כולו. השתדלו להשתמש בחיזוקים חיוביים כדי להניע את הכלב שלכם להתנהג כמו שאתם רוצים.
הקפידו לספק פעילות גופנית
כלבים ללא פעילות גופנית מספיקה עלולים לברוח מתוך שעמום. וודאו שיש להם מספיק גירוי פיזי ומנטלי כדי לצמצם סכנות שכאלה.
השתמשו ברצועה ארוכה
בזמן האילוף, השתמשו ברצועת ארוכה כדי לתת לכלב שלכם יותר חופש תוך שמירה על השליטה בידיים שלכם.
עזרה מקצועית
אם אתם מתקשים עם האילוף, או מתמודדים עם כלב שנוטה לברוח המון, צרו איתנו קשר ונעשה כל מה שנוכל כדי לעזור לכם.
לסיכום
לסיכום, אילוף כלב לא לברוח הוא מסע שדורש מסירות, סבלנות ותקשורת עמוקה עם הכלב שלכם. אם תעקבו אחרי השלבים במדריך הזה, תוכלו לבנות קשר חזק יותר עם הכלב שלכם, לבטוח בו ולאפשר לו יותר חופש כשאתם יודעים שהוא יבוא אליכם מתי שתקראו לו.
זכרו שכל כלב הוא ייחודי, וההתקדמות שלו תהיה שונה משל כלבים אחרים, אבל עם מאמץ ועקביות אתם תוכלו להשיג הכל ביחד עם הכלב שלכם. העיקר שתעשו הכל עם חיוך ואהבה.